Az internetes keresőoptimalizálás részletei

CégbarátA weboldal- és portáltulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy az internetes életnek is megvannak a maga kétes területei.

Mint minden kétes terület, tagadhatatlan előnyökkel, de kivédhetetlen hátrányokkal is jár.

A SEO területén léteznek etikus, nem etikus és a kettő közötti, tehát nem tiltott, de nem is etikus tevékenységek.

A Google keresési irányelveket bocsát közre, webmestereknek útmutatót ad ki. Ha ettől eltér egy fejlesztő, a portált büntetésként hátrább sorolják.

A Google rangsoroló algoritmusa több ezer mutató alapján állapítja meg a portál tartalmának indexét. Természetesen a Google-alkalmazottakon kívül senki sem ismeri ezen mutatók mindegyikét, de a sikeres SEO-hoz elegendő a legfontosabbak ismerete és az újítások folyamatos nyomon követése.

Az etikus, ún. „white hat SEO” (fehér kalapos SEO) lényege abban áll, hogy a keresőmotorok irányelveit, szabályait maximálisan betartják, de az optimalizálási tevékenység döntési központjában a felhasználók állnak: Pl. nagy hangsúly van a tartalmon és a természetes linkeken. Aki az interneten hosszú távra kíván berendezkedni az a jól felfogott érdekében is így cselekszik.

A nem etikus, ún. „black hat SEO” (fekete kalapos SEO) agresszív SEO-tevékenységet jelent. Ilyenkor marginális a portál minőségi tartalma, gyors pénzügyi haszon a portáltulajdonos elsődleges érdeke. A SEO tevékenység ilyenkor a keresőmotorok hiányosságait, gyengeségeit igyekszik kihasználni. Kulcsszavakat indokolatlanul halmozzák, nem kapcsolódó kulcsszavak, láthatatlan szövegek és kapuoldalak a portál tartalmában, a rangsorolás után a weboldal tartalmának teljes megváltoztatása.

Ha behozza a várt pénzügyi eredményt a „black hat SEO”, akkor már nem annyira fájdalmas következmény, hogy a keresőmotorokból teljesen kitiltják a portált és láthatatlanná, érzékelhetetlenné válik a portál az internetes világban.

Léteznek határvonalon mozgó SEO-tevékenységek is, ez ún. „grey hat SEO” (szürke kalapos SEO). Ezeket ugyan nem tiltják egy az egyben, de nem is nagyon kultiválják, ritkán ugyan, de van esélye a „büntetésnek”. A „white hat SEO” ritka, mint a fehér holló, mert annak eredményét kivárni általában nem tudja a megrendelő, minél előbb pénzügyi bevételt kell hoznia a portálnak. Hamar fogytán a türelem és a pénzügyi keret, ezért a „gray hat SEO” szinte általánosnak tekinthető.

Ebbe belefér egy kisebb mennyiségű linkvásárlás (a Google ezt is „black-hat SEO”-nak tekinti, de pl. a BING webböngésző nem, csak a Facebook-linkek vásárlását tilalmazza), egy kis átfogalmazott tartalom átvétele, egyszóval kismértékű ügyeskedés.

Summa summarum, hosszú távon a legkifizetődőbb a „white hat SEO”, más megoldásokba belemenni csak a következmények felvállalásával érdemes. A legjobb, ha az internetes jelenlét nem a megélhetés alapforrása, hanem csak kiegészíti, színesíti a vállalkozói létet, mert akkor könnyebb megmaradni a „white hat SEO” területén.

Szolgáltatáscsomagjaink a hátrányos helyzetű kisvállalkozások a marketing világába történő bevezetését szolgálják, részükre testreszabott marketingfejlesztést, illetve médiaszolgáltatást biztosítunk.

—–
A sorozat a VELARI Nonprofit Kft. közreműködésével készült. A VELARI egy szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalkozás, mely a hátrányos helyzetű területeken működő vállalkozások marketing tevékenységének megsegítésére fókuszál. Programjainkról és tevékenységünkről további információkat a Szalakóta honlapon lehet találni.

CÉGBARÁT vállalkozásfejlesztési programunk megvalósítása a Széchenyi GINOP-5.1.7-17-2018-00301 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával jön létre.

A sorozat következő, vagy előző írásait a CÉGBARÁT kifejezésre keresve található meg! (A szerk. megjegyzése.)

Ajánlott oldalak:
Domain-név
Mélylink

(X)