Hétvégén kezdődik az idei szezon a Fertőrákosi Kőfejtőben

Hétvégén kezdődik az idei turisztikai szezon a Fertőrákosi Kőfejtőben: a témapark és a tanösvény szombattól látogatható – tájékoztatta az MTI-t a létesítményt üzemeltető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki szerint idén több programmal készülnek, és több látogatót is várnak a kőfejtőbe.

Pataki András elmondta, hogy tavaly több mint 30 ezren fordultak meg a Fertőrákosi Kőfejtőben, amelynek belső, barlangszerű csarnokaiban egyrészt egy színházi tér, másrészt egy kőzettani, őslénytani kiállítás fogadja a turistákat. Ehhez kapcsolódik a felszínen kialakított, és a természeti értékeket bemutató tanösvény is. Az idei szezon szombaton a tavaly életre hívott, Barlangoló elnevezésű programmal indul. Ez egy körülbelül háromnegyed órás tárlatvezetés a témaparkban, bepillantást nyújtva a barlang és a Fertő táj múltjába. A hétvégén, majd a szezonban szerdánként délelőtt 11 és délután 15 órakor kezdődő programon előzetes bejelentkezés után lehet részt venni.

Tavaly volt először húsvéti rendezvény a kőfejtőben, és idén is hagyományőrző foglalkozásokkal várják a családokat április 15 és 17. között. Május 27-én a gyereknaphoz kapcsolódva A dzsungel könyve szereplőivel találkozhatnak a témaparkba látogatók. Pünkösdkor, június 3-án és 4-én népi játékok és bábszínház, a június 24-re eső nyári napforduló éjszakáján pedig komolyzenével kísért csillagászati ismertető várja az érdeklődőket. Pataki András hozzátette, hogy a tervek szerint a szezont egy nagyszabású koncert zárja majd szeptember 30-án: Stanley Jordan amerikai dzsesszgitáros lép fel a kőfejtőben a világ egyik legjobb dobosának tartott Horváth Kornéllal, valamint a kiváló gitáros, énekes ütőhangszeres és zeneszerző Alegre Correa-val és Dörnyei Gáborral. Az ügyvezető megjegyezte ugyanakkor, hogy az esemény részleteiről még folynak a tárgyalások.

A barlangszínházban június 15-én lesz az első előadás: a Soproni Petőfi Színház mutatja be az Aidát Pataki András rendezésében. A musical női főszerepét a francia Stéphanie Schlesser, míg a férfit Vastag Tamás játssza majd. A barlangszínházban 32 előadásnapon összesen 17 féle produkciót, a musical mellett operát, operettet, komédiát és koncertet is láthat a közönség. Verdi Nabuccóját a Kassai Állami Opera viszi színre, a Mágnás Miskát a Budapesti Operettszínház. Queen-show-val érkezik július 9-én a Budapest Jazz Orchestra, míg augusztus végén a Madách Színház a Macskák című musicallel vendégszerepel. Lemezbemutató koncertet ad július 16-án Udvaros Dorottya, szeptember 2-án pedig Demjén Ferenc várja a közönséget.

Forrás: MTI